Zmart

Om Utbildningarna

AUTOMATION OCH MEKATRONIK

Automation & Mekatronik är en unik utbildning i gränslandet mellan maskin-, elektro- ochdatateknik. Informationsteknik, IT spelar här en central roll vid framtagning av nya systemlösningar. Att detta område är expansivt är inte förvånande med tanke på att mikrodatorer och elektronik introduceras i stort sett i alla typer av produkter och produktionssystem. Exempel är bilar, flygplan, mobiltelefoner och mobila robotar. Denna utbildning är alltså en bred generalistutbildning, där dessutom ekonomi, projektledning, miljöteknik och människa-maskinsystem placerar tekniken i ett större perspektiv. Studenterna har stora möjligheter att skapa sin egen profil på utbildningen.

MASKINTEKNIK

Maskinteknik är en civilingenjörsutbildning med bred bas och stora valmöjligheter. Här förenasklassiska ingenjörsämnen som konstruktion och mekanik med bland annat ekonomi och miljö. Civilingenjörer i maskinteknik kan både som generalister och problemlösare vara med att påverka hur vårt framtida samhälle kommer att se ut. Datorns betydelse som arbetsredskap inom konstruktion och produktion belyses i flera kurser. Civilingenjörsutbildningen i maskinteknik har för avsikt att ge en bred utbildning med god förståelse för matematik och naturvetenskap, men framförallt ge studenten en förmåga att självständigt analysera och lösa problem.

TEKNISK DESIGN

Civilingenjörsutbildningen Teknisk design fokuserar på att utveckla kompetenser inom produktutveckling som uppfyller miljökrav och är tekniskt funktionella. Studenter skapar attraktiva, ergonomiska och användarvänliga produkter och koncept genom att kombinera kreativitet och teoretisk kunskap. Programmet fokuserar på problemlösning och hållbar utveckling, samt att kommunicera idéer effektivt med hjälp av verktyg som CAD och VR. Utexaminerade från Teknisk Design är eftertraktade som kreativa ingenjörer och kan arbeta som projektledare, produktutvecklare, industridesigner och konstruktörer. De kan ta strategiska roller, arbeta i team med specifik kompetens och kombinera konstruktörs- och designroller.

MASTERPROGRAM

Advanced Engineering Materials (Materialteknik)

Materialteknik är ett område med många utmaningar kopplade till dagens teknikutveckling bland annat avseende miljön. Ämnet är brett men studenten kan specialisera dig inom konstruktionsmaterial, funktionella material, material- och tillverkningsteknik eller material och tillämpad mekanik. Programmets kursutbud går från grundläggande materialteknik till specialiserade kurser i industriellt viktiga eller forskningsnära ämnen som till exempel haverianalys, materialval och design eller nanokompositer.

Applied Mechanics (Tillämpad mekanik)

Programmet förbereder studenten för ingenjörs- och utvecklingsarbete som kräver avancerad kunskap om modellering, simulering och experiment inom mekanik, hållfasthetslära och fluiddynamik. Industrins konkurrenssituation kräver en ökad användning av simuleringsteknik för att minska produktframtagningstiden. Du kommer att lära dig lösa olika problem med moderna metoder, men också att förstå för- och nackdelar med dessa samt att strukturera och analysera problem.

Automotive Engineering (Fordonsteknik)

Programmet erbjuder en bred kunskapsplattform som kombineras med en specialisering inom tre områden:
•Safety (säkerhet)
•Vehicle Dynamics (fordonsdynamik)
•Powertrain (motor/drivlina).
Programmet ger kunskaper och färdigheter så att studenten är väl förberedd för en yrkesroll inom fordonsindustrin. För ingenjörer med examen från Automotive Engineering finns ett stort verksamhetsområde som specialist, produktutvecklare eller projektledare hos fordonstillverkare eller underleverantörer. I alla dessa roller är det viktigt med en system- och helhetssyn samtidigt som detaljkännedom krävs.

Environmental Measurements and Assessments (Miljömätteknik och miljöbedömning)

Olika miljövärderingar, som ekologisk riskanalys och livscykelanalys, grundas på avancerad kunskap om miljömätteknik med avseende på vatten, luft, mark och organismer. Ett annat viktigt inslag i miljövärderingen är olika systemanalytiska perspektiv. Syftet med programmet är att ge studenten nödvändiga kunskaper och färdigheter för att kunna utföra mätningar och miljövärderingar. Programmet ger förutsättningar att arbeta med miljöanalys, konsultarbete, forskning och miljöstyrning inom såväl offentlig som privat sektor.

Naval Architecture (Skeppsteknik)

Programmets syfte är att ge en internationellt attraktiv och konkurrenskraftig utbildning inomprojektering och konstruktion av fartyg och småbåtar. Efter avslutad utbildning skall studenten bl a kunna ta fram nya fartygskoncept med hänsyn till transportbehov och begränsningar, utföra en hållfasthetsanalys av konstruktionen med hänsyn till statisk hållfasthet och utmattning, utforma skrov med hänsyn till motstånd, sjöegenskaper och manövrering, samt välja lämplig propeller eller alternativ framdrivningsanordning. I dag är behovet av utbildade civilingenjörer med skeppsbyggnadsinriktning stort både i Sverige och internationellt.

Product Development (Produktutveckling)

Med en ökande globalisering och den konkurrens den för med sig, ställs det allt högre krav på produktutvecklande företag att utveckla framgångsrika produkter. Detta multidisciplinära arbete måste göras kostnadseffektivt, medan man säkerställer produkter som överträffar förväntningar på funktionalitet, prestanda och kvalitet. Därför behövs professionella ingenjörer som bemästrar den interdisciplinära strategi som krävs för att ta fram framgångsrika produkter. Syftet med programmet är att ge studenten centrala kunskaper inom produktutveckling samt ge studenten färdigheter i processens utformning, ledning och utförande.

Production Engineering (Produktion)

Expertkunskap inom produktionsområdet ger stora konkurrensfördelar för företag på globala marknader. Chalmers är ledande inom produktion och erbjuder en internationellt konkurrenskraftig utbildning. Programmet har tre profilområden:
• Produktionssystem
• Produktionsledning
• Tillverkningsteknik
Utbildningen ger framtidens produktionsexperter kunskaper i många kärnområden, exempelvis simulering av produktionssystem, utveckling av effektiva produktionsstrategier eller användning av avancerade tillverkningsprocesser.

Sustainable Energy Systems (Uthålliga energisystem)

Programmet syftar till att ge den kunskapsbas som är nödvändig för att utveckla nya tekniker och system för effektiv, ren, konkurrenskraftig produktion och användning av el, värme och kyla. Programmet motiveras av de omfattande investeringar som behöver göras i energisektorn under de närmaste årtiondena, med stora krav på att minska klimatpåverkan under bibehållen försörjningstrygghet och minskad miljöpåverkan. Utbildningen betraktar energisektorn på alla relevanta systemnivåer, vilket är viktigt för att kunna skapa lösningar som bidrar till hållbar utveckling. Programmet förbereder studenten för en framtida karriär inom till exempel el- och värmeindustrin, processindustrin, tillverkningsindustrin för energiteknik, energikonsultbranschen, energipolitik och forskning. Möjliga arbetsuppgifter inkluderar bland annat analys, design, utveckling och införande av energisystem och energiteknik.

Systems, Control and Mechatronics (Automation, reglerteknik och mekatronik)

Tekniska produkter och system innehåller nästan alltid mikrodatorer, som styr dess funktioner – bilen är ett utmärkt exempel på denna utveckling (t.ex. krockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem). Programmet ger studenten en bred systemteknisk kompetens för kvalificerat ingenjörsarbete med industriell styrning och datorstyrda (inbyggda) produkter och system. Teknikområdet har starkt industriellt intresse och tillämpningarna spänner från små konsumentprodukter till stora tillverkningssystem. Programmet ger studenten också möjlighet till specialisering inom ett delområde (reglerteknik; automation; mekatronik) och/eller inom ett tillämpningsområde eller bransch. En examen från programmet ger studenten möjlighet att bedöma vinsterna med styrning och automatisering, och att utveckla och använda system för detta inom vitt skilda tillämpningar. Kunskaperna är eftersökta inom bland annat verkstads- och processindustrin, hos underleverantörer och konsultbolag, och behövs också för uppbyggnad av vår infrastruktur för transporter och eldistribution. Därutöver finns möjlighet att arbeta som projektledare, som lärare eller att fördjupa sig med en forskarutbildning.

Industrial design engineering (Industriell design)

Studenter på masterprogrammet Industrial Design Engineering utvecklar unika kompetenser för att designa produkter och tjänster som förbättrar människors vardag. Programmet fokuserar på användarcentrerad och hållbar design med en helhetssyn på produktutveckling. Med fokus på samspelet mellan människor, teknik och design, kombinerar studenter kreativitet, empatisk förmåga och teoretisk kunskap för att skapa innovativa och hållbara lösningar. Studenterna får praktisk erfarenhet genom projekt i samarbete med industrin, vilket gör dem välutrustade för att hantera komplexa designproblem och fatta välgrundade beslut. Utexaminerade är eftertraktade inom olika branscher och arbetar ofta som UX-designers, produktutvecklare, tjänstedesigners och produktchefer. De bidrar till att skapa användarvänliga system inom fordonsindustrin, sjukvård, mobilitet och konsumentelektronik.

Andra masterprogram

Kandidater på både M-sektionen, Z-sektionen och TD-sektionen har ett brett utbud av andra masterprogram att välja mellan. Mer information om dessa hittar ni nedan, under fliken “valbara masterprogram”:

Valbara masterprogram, Maskinteknik:

https://www.chalmers.se/utbildning/hitta-program/maskinteknik-civilingenjor/

Valbara masterprogram, Automation och Mekatronik:

https://www.chalmers.se/utbildning/hitta-program/automation-och-mekatronik-civilingenjor/

Valbara masterprogram, Teknisk Design

https://www.chalmers.se/utbildning/hitta-program/teknisk-design-civilingenjor/

FORSKNING

Verksamheten vid de institutioner, som tidigare utgjorde Sektionen för maskinteknik, koncentreras i huvudsak på modeller och metoder som utnyttjas vid framtagning av produkter, processer och system inom verkstadsindustrin i vid bemärkelse. Kraven ökar på produkter och de element de är uppbyggda av till följd av lag- och miljökrav. Forskningen vid institutionerna är i huvudsak relaterad till verkstadsindustri och energiinriktad industri. Huvudverksamheten för verkstadsindustriområdet rör produktframtagning i vid bemärkelse. Dagens forskningsanslag kommer förutom från utbildningsdepartementet främst från statliga forskningsstödjande organ såsom TFR, NUTEK och Stiftelsen för Strategisk Forskning. Institutionerna deltar också i ett tiotal EU-projekt. Samverkan med industrin är relativt omfattande och ökande.